Gorinchemse vrijwilligers vertellen
“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de leefbaarheid in Gorinchem”, aldus Eva Dansen, wethouder Sociaal Domein gemeente Gorinchem. In het voorwoord van het magazine vertelt Eva waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn voor de gemeente: “Zij dragen bij aan de leefbaarheid en saamhorigheid van de stad.”
Vrijwilligerssteunpunt voor iedereen
Voor iedereen, door iedereen, die gedachte is de basis van Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem. Als medewerker van dit Steunpunt spreekt Gea van Kekerix persoonlijk met geïnteresseerden in vrijwilligerswerk. De gemeente voorziet in een hoop informatie over vrijwilligerswerk via de website: www.gorinchem.nl/vrijwilligers. Maar sommigen praten liever eerst met een ‘echt mens’ over alle mogelijkheden. “Jongeren én ouderen nemen contact met mij op. Ze willen bijvoorbeeld praktische zaken weten; hoe zit het met vergoedingen en verzekeringen? Of ze willen meer weten over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk”, vertelt Gea. Het voordeel van een gesprek met haar is dat iemand die vrijwilliger wil worden, niet direct hoeft aan te kloppen bij de organisatie van de vacature. Dit werkt drempelverlagend.
Enthousiaste vrijwilligersmakelaar
Gea ziet zichzelf als een ‘vrijwilligersmakelaar’: “Ik help inwoners van Gorinchem en omstreken bij het vinden van een leuke vrijwilligersfunctie die bij hen past. Ik kijk daarvoor naar de passies, hobby’s en iemands persoonlijkheid.” Vervolgens koppelt ze iemand aan de juiste organisatie of zelfs aan een specifieke functie. Voor sommige functies is het nodig om bepaalde vaardigheden te leren of papieren te halen. Denk aan een EHBO-diploma. Gea organiseert daarom verschillende workshops voor de vrijwilligers. Zo kunnen zij zich kosteloos bijscholen óf gewoon iets nieuws leren omdat ze dit graag willen. “Ik zie dit als een bedankje voor hun inzet”, legt Gea uit.
Tussen de workshops en makelaarsgesprekken in, zit Gea niet stil. In februari 2023 organiseerde ze de eerste ‘Proeverij Vrijwilligerswerk’. Tijdens dit event kwamen geïnteresseerden in vrijwilligerswerk, ervaren vrijwilligers én maatschappelijke organisaties bij elkaar om verhalen, ervaringen en contactgegevens uit te wisselen. Tijdens de ‘Proeverij’ werd het magazine uitgedeeld. De aanwezige vrijwilligers lazen hun eigen verhalen en geïnteresseerden deden inspiratie op. Zij lazen onder andere de verhalen van een taalcoach, gidsen dan wel rondleiders, een inkoper, een dierenverzorger en mensen die graag met hun handen werken. “We kregen een hoop positieve reacties op het magazine,” vertelt Gea tevreden. “De verhalen worden zowel via het magazine als online gedeeld. Zo creëren we zoveel mogelijk aandacht voor vrijwilligerswerk.
Krappe deadlines en persoonlijk contact
Bij de opdracht van het magazine ‘Vrijwilligers maken Gorinchem’ stonden snel schakelen, doorwerken en persoonlijk contact centraal. Gea: “De flexibiliteit van Kontakt Mediapartners was erg fijn. Zeker bij dit project, want de organisatie van ‘Proeverij Vrijwilligerswerk’ liep tegelijk met de productie van ‘Vrijwilligers maken Gorinchem’. Dat zorgde voor een berg werk én krappe deadlines voor zowel mijzelf als voor de vormgevers van Kontakt Mediapartners.”
Ondanks deze beperkte tijd had Gea veel persoonlijk contact met onder andere de opdrachtbegeleider en de vormgevers. “Ik werd ook meteen uitgenodigd om langs te komen voor een persoonlijk gesprek én een rondleiding in de drukkerij. Het was leuk om te zien waar het magazine gedrukt zou worden! Dit persoonlijke contact vond ik erg prettig. In mijn eigen werk zijn persoonlijk contact en non-verbale communicatie namelijk net zo belangrijk als woorden.”